Com muntar un espai de treball i creativitat

26/03/20 | Manualitats a casa

Avui no faig un post amb un treball manual. Avui us explicaré com fer, muntar i/o organitzar un espai on les nenes i els nens puguin anar treballant de manera autònoma o amb vosaltres.

Fa molts anys que faig extraescolars de dibuix i treballs manuals i sovint sento la frase: és que vull que el meu fill o filla aprengui tècniques diferents per no dibuixar sempre amb retoladors. Això està molt bé, és una intenció molt bona, però la pregunta és: Els vostres fills i filles tenen un accés fàcil als materials per treballar? Tenen un espai preparat que es pugui preparar ràpidament?

Com muntar un espai de treball i creativitat 1

És bàsic, si volem que aprenguin a ser creatius i a inventar, que tinguin un espai per fer-ho, que es puguin embrutar, que puguin remenar en caixes, que puguin triar. Parlo per l’experiència personal. Quan els meus fills eren petits, a casa vam comprar unes estanteries d’aquelles d’Ikea de molts quadrats que ocupava tota una paret. Un cop muntada, a les parts de dalt, hi vam posar les nostres coses, mentre que les estanteries que quedaven arran de terra les vam deixar per ells, amb una caixa de roba cadascuna fàcil de manipular i que contenien diferents materials: En una el material per pintar, dibuixar i construir, en una altra totes les pintures, en una altra cartons i papers, en una quarta els plàstics dels brics, ampolles, safates i a l’última, llibretes i fulls varis. Per arrodonir-ho vam compra un hule gruixut per tapar la taula. Quan arribaven les vacances la taula del menjador desapareixia sota de l’hule per tornar a aparèixer per l’inici de curs.

Com muntar un espai de treball i creativitat 2
Com muntar un espai de treball i creativitat 3

Us convido a les famílies a saber “perdre” una mica del vostre espai per cedir-lo a ells i no només per les joguines.

Per on comencem

 1. Busquem capses de cartó o plàstic. Si són de cartó, les podem pintar, estampar-hi les mans, guixar-les els més petits, enganxar-hi papers, fem-les ben boniques que també decoraran.
 2. Omplim les caixes junts. Que sàpiguen on hi ha cada cosa. Decidiu plegats com ho organitzeu.
 3. Què posem en aquestes caixes?
  • Pintures tempera, retoladors, aquarel·les (els agraden molt), llapis de colors, ceres, no sóc amant dels plastidecors però si en teniu no els llenceu però feu-los punta, pinten millor.
  • Gomes, maquinetes, papers per dibuixar, papers de tots els colors, material divers de treballs manuals (pals de pipa, ulls, pals de polo, gomets de colors, boletes de fusta…).
  • Cola de barra i cola blanca (dissolta en aigua serveix de vernís per les ceres), tisores. El cutter el teniu desat vosaltres en un altre lloc on no arribin, és molt perillós però molt útil.
  • Pistola de cola calenta!!!! Un gran invent per fer activitats ràpides i enganxar boletes, fustes, perles, plomes. A més podeu trobar barres de cola calenta de colors i purpurina i pot servir per decorar. Els papers i cartons, si els enganxeu entre ells, feu-ho amb cola blanca o de barra, mai cola calenta.

La taula

Si tenim un espai de jocs, podem utilitzar-lo posant-hi una taula a la mida dels nens. Si no, podem utilitzar la taula del menjador. Si teniu un altre lloc on pugueu menjar bé, deixeu que la utilitzin, si no pacteu unes hores, uns moments, per poder donar-li els dos usos.

Cobrim la taula amb l’hule i deixem de preocupar-nos per si s’embruta, l’hem comprat per això.

Respectem l’espai, mantinguem-lo amb ordre i endreçat però sense obsersionar-nos. Si estan dibuixant, construint i creant, podem posar ordre en el moment de plegar, però no els fem desar-ho tot (sobretot si no han acabat). Talla la creativitat. Imaginem-nos que anem a la platja, o a la piscina i cada vegada que entrem a l’aigua ho hem d’endreçar tot a la bossa i a més deixar-la desada perquè no ens la prenguin. No ens banyaríem.

La canalla

Posem-los una bata, una samarreta vella, roba vella… Com vulgueu. Que no us importi que s’embrutin. Feu activitats junts, ajudeu-los i guieu-los però no els talleu les seves idees. Deixeu-los que triïn, que es diverteixin, que parin quan en tinguin prou i si per vosaltres allò no està ben acabat però a ella o a ell li agrada, penseu que és el seu dibuix o el seu treball manual, no el vostre.

Més sovint del que voldria, en tallers familiars he vist els pares i mares fer la feina del seu fill o filla perquè el que volia el nen no era bonic o creien que no ho estava fent bé. No van a fer coses boniques sinó a divertir-se i a desenvolupar la seva part creativa i nosaltres a ser més nens i nenes i no tan adults.

A partir d’ara no tireu tots aquells envasos i materials que teniu que puguin ser susceptibles de convertir-se en altres coses, no només els rotllos de paper de WC van bé per fer treballs manuals. La imaginació d’un nen és inacabable si se li dóna llibertat.

Com muntar un espai de treball i creativitat 4
Com muntar un espai de treball i creativitat 5

Pin It on Pinterest

Share This